Založ si blog

A dlh za elektrinu na Luníku IX naďalej ešte viac narastá

Ej to bolo silných reči na predvolebných bilbordoch o tom ako kandidáti na primátora zatočia s Luníkom IX, že ho komplexne zrušia, že obyvateľov Luníka IX rozptýlia po území mesta Košice alebo, že nad Luníkom IX musí vládnuť pevná ruka.

Od volieb už ubehli tri mesiace, ale na Luníku IX sa nič nezmenilo, skôr sa dá tvrdiť, že sa to ešte viac zhoršilo, na elektrine opäť narástol dlh a nie o hocakú zanedbateľnú čiastku. Teraz je jeho hodnota 25-tisíc eur a to aj napriek zmluve medzi mestom a mestskou časťou, ktorá mala garantovať bezproblémové platby za elektrinu. Bohužiaľ zatiaľ ani jedna zo zainteresovaných strán nespresnila, ako to chce riešiť.
Časť obyvateľov odpojili od elektriny vlani v októbri, ale aj po viacerých rokovaniach medzi mestom, miestnou samosprávou, ako aj Úradom rómskeho splnomocnenca, či Východoslovenskou energetikou sa riešenie nenašlo. V decembri elektrinu opäť zapojili, no iba podmienečne. Magistrát sa poistil zmluvou s vedením mestskej časti a podmienil to zálohovými platbami, ktoré má vyberať mestská časť. Dlh aj napriek tomu narástol.

Mňa ako občana (čo si za všetko poctivo platím) najviac vytočila správa jedného z poslancov mestského zastupiteľstva, ktorý uviedol toto: „Ľudia platia za elektrinu 6 eur denne. To je v priemere 180 eur mesačne. Priemerná mesačná sociálna dávka sa pohybuje od 150 do 220 eur. Ako majú platiť, keď platba len za elektrinu im zoberie všetky peniaze?“ (Tak nie dosť, že im štát dáva peniaze úplne za nič, tak ešte požadujú viac. je toto normálne?)
A toto sa nepáči ani obyvateľom Hrebendovej ulice. Podľa nich ide o prehnanú sumu a preto o dlhu nechcú ani počuť. Vyhovárajú sa na to, že ako môže dlh vznikať, keď každý deň si za odber elektriny platia a pritom ani nemajú hodiny. Jedným dychom však dodávajú, že pokiaľ tie hodiny boli, tak aspoň vedeli za čo platia. Toto je tá rómska nátura: vždy vedia argumentovať tým, čo im práve vyhovuje. Stále chcú zodpovedných vodiť za nos ako keby nik nevedel, že prečo a kvôli čomu už im elektrárne nemienia znovu namontovať hodiny na meranie elektriny. Neprispôsobiví Rómovia si vo veľkom naďalej rozkrádajú a poškodzujú elektrorozvody, na čierno odoberajú elektrinu a kompetentní ľudia stále iba čakajú na to, že sa stane nejaký zázrak a že sa to vyrieši samo od seba.
Skutočne „s geniálnym nápadom“ prišiel starosta Lunika IX Dionýz Slepčík (SMK), že najlepším riešením by bolo ak by bolo zníženie dennej platby za elektrinu. Údajne teraz platia denne 6 eura a ak by sa stalo, že by platili iba 3 eura denne, tak by mohlo dôjsť k zníženiu, či dokonca zmazaniu dlhu. (Nie som síce ekonóm, ale skutočne si neviem predstaviť akým zázrakom by sa tento dlh znížil. Takisto by som veľmi rád vedel skutočný počet tých, ktorí tých uvedených 6 eur denne platia?)

Vôbec nepochybujem o tom, že ak by som ja prestal platiť, tak by ma ihneď odpojili a buď by sa so mnou súdili alebo by na mňa poslali exekútora.
Hlavne, že neprispôsobiví Rómovia majú peniaze na digitálnu a kadejakú televíziu, na fetovanie toluénu, na vodku, cigarety a stávkovanie.

Toto je skutočne do neba volajúce: oni si rozkradli elektrické hodiny, predali radiátory a teraz sa rozčuľujú, že musia veľa platiť.

Nie je skôr na mieste otázka: A prečo vôbec majú mať elektrinu?

No jednoznačne na tom máme vinu my všetci, čo poctivo platíme, lebo im aj tak ešte málo dávame. Jednoducho oni potrebujú viac! Teraz vraj potrebujú a chcú peniaze iba na vodu a na elektrinu, lenže, čo bude ďalej?!

Vidím to tak, že nakoniec na tých neprispôsobivých bude doplácať celý východ Slovenska, lebo už neverím tomu, že východoslovenská energetika si to nespriemeruje a nenavrhne vyššiu cenu v ktorej budú započítané aj straty z Luníka IX.

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7665882x
Priemerná čítanosť článkov: 5204x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy