Založ si blog

Francúzka spravodlivosť ako na Slovensku

Keď treba niekoho vyplatiť a siahnuť hlbšie do štátnej kasy, tak sa hľadajú výhovorky. Svedčí o tom aj otvorený list dcéry bývalého príslušníka cudzineckej légie prezidentovi Sarkozymu.

Slávka Kakošová,  Obchodná  253, 072 22 STRÁŽSKE

Monsieur le Président
Nicolas  Sarkozy
Présidence de la République francaise
Palais de  l’ Elysée,
F – 75000 Paris                                                                     Strážske 2.11.2010

Vážený pán Prezident,
Dňa 30. Septembra 2009 som sa na Vás obrátila s prosbou a žiadosťou o pomoc vo veci doposiaľ nevyplateného žoldu môjho otca, ktorý bol ako príslušník Francúzskej cudzineckej légie účastníkom bojov vo Vietname, kde sa dostal do zajatia a nakoniec bol Československým  komunistickým režimom za služby v légii odsúdený.

Francúzska republika odmieta môjmu otcovi ako aj jeho spolubojovníkom vyplatiť žoldy s odôvodnením, že už uplynula premlčacia doba 30. Rokov. Ignoruje pritom skutočnosť, že to nebolo možné z dôvodu existencie železnej opony a dokonca za to hrozila zo strany komunistického režimu ďalšia perzekúcia.

Môj list ste odstúpili Ministerstvu obrany odkiaľ som dňa 21.12.2009 dostala formálnu odpoveď ref: 3975 COM.LE/EM/DRHLE/ BALE/CHF z oddelenia cudzineckej légie na ktorý  Vám touto cestou odpovedám.
Ďakujem za pochvaly a uznanie môjmu otcovi. Je to od  Francúzskej republiky pozoruhodné, dobré sa to číta, ale musím oponovať. V liste sa Francúzsko stále vyhovára na uplynutie premlčacieho obdobia, počas ktorého sa môj otec mohol dožadovať svojich práv.
Uvedomte si už konečne, že práve vtedy bol väznený, mal Vám hádam napísať zo samotky? Komunistický režim bol nekompromisný,  jednoducho sa to nedalo!

S takouto odpoveďou nebudem nikdy spokojná  a nikdy nebudem súhlasiť s týmto stanoviskom, pretože  opäť legalizuje okradnutie  legionárov o ich vlastné ťažko zarobené žoldy a tým aj poškodenie ich rodinných príslušníkov, ktorí majú morálne právo na toto dedičstvo  po legionároch, ktorí obetovali svoje mladé životy a zdravie za záujmy Francúzska.
Pýtam sa Vás, kde je otcov žold?
Bol tie roky v légii zadarmo?
Aj Vy pracujete za slová chvály?
Preto opakujem, môj otec počas svojho života nedostal žiadnu odmenu, žiadnu výplatu, ani cent od Francúzskej cudzineckej légie. Priniesol si len maláriu, prekonaný týfus a kopu problémov.

Vážený pán  Prezident, opakovane Vás žiadam, zvážte Vaše kroky, neodďaľujte riešenie tejto nespravodlivosti a krivdy spáchanej Francúzskom na legionároch a ich rodinách. Už sme čakali dlho, plynú roky, ľudia umierajú a mnohí a medzi nimi aj môj otec sa už nedožili zásadného a čestného postupu zo strany Francúzska, ktoré sa k nim správa ako bezcitná a lakomá macocha.
Vážený pán Prezident, žiadam Vás aj v mene ostatných , aby ste sa z titulu Vašej právomoci a štátnej autority zasadili o vyplatenie žoldu môjho otca za 2 roky vrátane úrokov za polstoročie.  Ak sa aj naďalej budú ignorovať žiadosti a prosby poškodených rodinných príslušníkov légie, budem nútená  podať žalobu  Európskemu súdu, ktorou sa budem dožadovať aj odškodnenia za dva roky zajatia v Indonézii, za celoživotnú psychickú ujmu a podlomené zdravie počas celého života môjho nebohého otca.

Všetko mám zdokladované,  Ja sa nemám čoho obávať, mám svedomie čisté, nechcem nič cudzie, ani nesiaham  nikomu na majetok. Z týchto dôvodov   budem  nútená postúpiť  túto vec aj médiám. Mám 39 rokov, som vydatá, mám dve malé deti a dosť času na docielenie tejto veci. Je to moja morálna povinnosť s úcty k pamiatke na môjho otca a všetkých jeho spolubojovníkov, ktorých Francúzsko odkoplo ako špinavú handru a navyše ich ešte aj okradlo o ich vlastné nevyplatené žoldy.
Za porozumenie ďakujem

Slávka Kakošová

Prílohy: 1.List zo dňa 30.9.09
2.odpoveď na list Ministerstva obrany zo dňa 21.12.09

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7664839x
Priemerná čítanosť článkov: 5204x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy