Založ si blog

Vzor: ako by sa mali správať naši politici

Politici vo Švédsku nemajú žiadne výhody. Švédi nemajú veľké nároky, pokiaľ ide o luxus a bohatstvo a to platí aj pre švédskych politikov, ktorí sú integrálnou a aktívnou súčasťou populácie. Už veľmi skoro, viac než pred sto rokmi, mierila sociálna štruktúra Švédska smerom k takej sociálnej organizácii života, kde by členovia komunity mali rovnocenné sociálne postavenie.
Sociálna rovnosť bola a stále je hlavným cieľom politickej a sociálnej organizácie vo Švédsku. To je príčinou, že politici, dokonca aj ministri, neočakávajú výnimočné, špeciálne výhody.
Ministri aj na najvyšších postoch v mnohých prípadoch cestujú tým istým autobusom, vlakom alebo metrom ako obyčajní občania. Od každého sa očakáva, že bude používať verejnú dopravu a všeobecne, že si bude prať svoje šaty, upratovať svoj dom, nakupovať a to sa týka aj politikov, ministrov a poslancov. Keď niektorý z politikov alebo ministrov využije situáciu a svoje politické kontakty a snaží sa, napríklad, získať lepší byt v strede mesta, je isté, že sa vo funkcii dlho neudrží.

Sociálny tlak a tlač sa už  o to postará. Prirodzene, mnohí ministri, ako aj iní občania, môžu mať súkromné autá a žiť v pohodlných domoch, ktorí si však takmer bez výnimky kúpia na pôžičku z banky a splatia ich svojou celoživotnou prácou.

Švédsko bolo začiatkom 19. storočia chudobnou poľnohospodárskou krajinou, ktorá sa vtedy len pomaly industrializovala. Keď v roku 1911 vznikli odbory, tie prišli s presadzovaním práva žien voliť a v roku 1920 aj s požiadavkami na sociálne reformy v súvislosti so zdravotníctvom, bývaním, atď. To postupne vyústilo do situácie, že dnes si politici musia sami prať svoju bielizeň v práčovniach, inštalovaných v obytných domoch, kde bývajú alebo v práčkach vo svojich domoch, pretože vo Švédsku dnes už neexistuje žiadne domáce služobníctvo. Tak veru.

Švédski poslanci nemajú k dispozícii vodičov, ani žiadnych poradcov. Mnohí z nich žijú len v malom byte a spia na rozkladacej posteli alebo nocujú vo svojej kancelárii v parlamente. V parlamente majú svojich zástupcov rôzne strany a regióny zo všetkých kútov krajiny a mnohí z nich nemajú v Stockholme žiadnych priateľov, svoj vlastný byt alebo ubytovanie, preto majú v kancelárii pohodlný gauč, aby v nich mohli aj prenocovať. Keďže všetci majú dobrý plat, nemali by mať ťažkosti cez víkend vycestovať za svojou rodinou vo vzdialených oblastiach, čo väčšina z nich aj robí. A pokiaľ ide o zvláštne výhody, tak na to zabudnite, pretože tu, vo Švédsku, nič také neexistuje.

ZDROJ:

(krátené)
Anna Malm: „In Sweden, politicians are without perks“
http://english.pravda.ru/world/europe/15-09-2010/114912-sweden_politicians_perks-0/

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7659859x
Priemerná čítanosť článkov: 5200x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy